5-letnie technikum na podbudowie szkoły podstawowej:

  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki

  • technik pojazdów samochodowych

  • technik żywienia i usług gastronomicznych

  • technik mechatronik

  • technik hotelarstwa

  • technik agrobiznesu

 3-letnia szkoła branżowa I stopnia na podbudowie szkoły podstawowej

  • mechanik operator maszyn i pojazdów rolniczych

  • mechanik pojazdów samochodowych

  • kucharz

  • mechatronik

 3-letnia szkoła branżowa I stopnia specjalna

  • pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

  • pracownik pomocniczy ślusarza

  • pracownik pomocniczy w gastronomii

Branżowa Szkoła II Stopnia

  • technik pojazdów samochodowych

  • technik żywienia i usług gastronomicznych

  • technik mechatroniki

KSZTAŁCIMY ZAWODY

MECHATRONIK

Mechatronik jest zawodem interdyscyplinarnym. Jest on przypisany do branży elektroniczno-mechatronicznej. Uczniowie podczas trzyletniej nauki nabywają umiejętności z dziedziny mechaniki i elektroniki.

Czytaj więcej

PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej uczy się wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości, prac porządkowych na terenie obiektu.

Czytaj więcej

PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: przechowywania żywności;  sporządzania potraw i napojów;

Czytaj więcej

PRACOWNIK POMOCNICZY ŚLUSARZA

Absolwent zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie ślusarz uczy się: wykonywania elementów maszyn i urządzeń, naprawiania oraz konserwacji elementów maszyn, urządzeń i narzędzi.

Czytaj więcej

MECHANIK – OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie mechanik-operator pojazdów i maszyn uczy się wykonywania zadań zawodowych: użytkowania pojazdów, narzędzi, maszyn i urządzeń rolniczych.

Czytaj więcej

KUCHARZ

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz uczy się wykonywania czynności zawodowych: przechowywania żywności, sporządzania potraw i napojów, wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Czytaj więcej

Technik Żywienia i usług gastronomicznych

Zdobyta wiedza i praktyczne umiejętności kształtują prozdrowotny tryb życia oraz racjonalny sposób odżywiania. Uczniowie zdobywają umiejętności sporządzania i dekorowania potraw, organizacji procesu produkcji potraw z uwzględnieniem nowoczesnej technologii,  prawidłowej obsługi konsumenta, organizowania przyjęć i bankietów, zarządzania i współpracy w zespole, prowadzenia własnej działalności gastronomicznej.

Czytaj więcej

TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI

Absolwenci w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki będą przygotowani m.in. do kompleksowego posługiwania się nowoczesnym sprzętem rolniczym, obsługiwania urządzeń, systemów elektronicznych.

Czytaj więcej

Technik mechatronik

Technik mechatronik jest zawodem dla wszystkich, którzy fascynują się nowymi technologiami. Mechatronika łączy w sobie kilka różnych nowoczesnych dziedzin jak elementy elektroniczne, informatyczne, mechaniczne z automatyką i robotyką.

Czytaj więcej

MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH

Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.

Czytaj więcej

Aktualności

  • Stypendia Prezesa Rady Ministrów

    W dniu dzisiejszym 30.11.2022 na Wydziale Filologii Uniwersytetu Gdańskiego odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów Stypendystom Prezesa Rady Ministrów uczęszczającym do szkół na terenie województwa pomorskiego. W bieżącym roku szkolnym stypendia zostały przyznane dwójce naszych uczniów: Julicie Deja z klasy IVF oraz Wiktorowi Ambor z klasy IVG. Zarówno Julita jak i Wiktor uzyskali najwyższe średnie w swoich typach szkół. Serdecznie gratulujemy stypendystom :) 
  • Postępowania przetargowe na zakup autokaru

    Postępowania przetargowe na zakup autokaru https://platformazakupowa.pl/transakcja/695829  
  • koniec akcji dotykam wygrywam

    Dziękujemy za udział w akcji DOTYKAM WYGRYWAM, dzięki Wam udało nam się zebrać aż 203!!!! staniki do recyclingu:) Paczka ze stanikami została już przekazana do organizatorów akcji, chętnych zapraszamy znowu w przyszłym roku:)  A. Kwiatkowska M. Kijak
  • Przewodniczący Samorządu Uczniowskiego

    Z radością informujemy, że nowym przewodniczącym samorządu uczniowskiego w Zespole Szkół Technicznych Centrum Kształcenia Zawodowego im. Macieja Rataja w Rusocinie został Konrad Pulkowski z klasy III G, tym samym obejmując stanowisko po Katarzynie Litwin. Serdecznie gratulujemy Konrad i życzymy owocnego roku:) 
  • studia podyplomowe - plan zajęć

    W załączniku plan zajęć studiów podyplomowych z rolnictwana pierwszy semestr.

ADRES

Zespół Szkół Rolniczych
Centrum Kształcenia Praktycznego
im. Macieja Rataja
Rusocin, ul. M. Rataja 12
83-031 Łęgowo

 

KONTAKT

58 301-00-78
58 301-00-61
email: sekretariat@zsrckp.edu.pl


Wykonanie: newww.pl