(3-letnia specjalna szkoła branżowa I stopnia)
Jakie umiejętności zdobywasz podczas zajęć?
- sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta,
- wykonywanie prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów
- sporządzanie półproduktów i potraw warzywnych, owocowych, mięsnych, ryb, mącznych, ciast, deserów,
- wykonywanie prac pomocniczych związanych z obsługą gości,
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów,
- realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności,
- wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii?
- technologia gastronomiczną z towaroznawstwem,
- wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych,
- organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy,
- język obcy zawodowy,
- zajęcia praktyczne.
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
- HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Pracownik pomocniczy gastronomii znajdzie zatrudnienie w:
- barach szybkiej obsługi
- punktach małej gastronomii jak: szpitale, szkoły przedszkola, internaty, stołówki
- restauracjach i kawiarniach hotelowych
- zakładach gastronomicznych
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych
Pracownik pomocniczy gastronomii to kierunek utworzony decyzją MEN w 2019 r. dla młodzieży z niepełnosprawnością w stopniu lekkim.
Nasza szkoła posiada bogato wyposażone w profesjonalny sprzęt pracownie, w których odbywają się zajęcia praktyczne, prowadzone przez dobrze wykształconych i doświadczonych nauczycieli.
Uczeń zdobywa wiedzę teoretyczną i praktyczną w miłej i przyjaznej atmosferze.
Uczniowie mogą korzystać z dobrze wyposażonego internatu.