KUCHARZ

(3-letnia szkoła branżowa I stopnia)

Jakie umiejętności zdobywasz podczas zajęć?

  • obsługiwanie sprzętu, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej,
  • kontrola jakości surowców i potraw,
  • przygotowywanie potraw i napojów,
  • wykańczanie i dekorowanie potraw,
  • przygotowywanie ciast i deserów,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie kucharza?

  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • zasady żywienia
  • język obcy zawodowy
  • działalność gospodarcza
  • pracownia gastronomiczna

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

  • TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie?

Dobra organizacja pracy, wyczucie smaku, zmysł estetyczny, komunikatywność.

Dlaczego warto wybrać zawód kucharza w Zespole Szkół Rolniczych CKP w Rusocinie?

  • zajęcia teoretyczne oraz praktyczne prowadzone są w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach na terenie szkoły
  • bogata oferta zajęć pozalekcyjnych – wycieczki dydaktyczne, kółka zainteresowań,
  • rozwijanie umiejętności zawodowych podczas organizacji o obsługi imprez zewnętrznych, bankietów itp.,
  • internat,

 

ADRES

Zespół Szkół Rolniczych
Centrum Kształcenia Praktycznego
im. Macieja Rataja
Rusocin, ul. M. Rataja 12
83-031 Łęgowo

 

KONTAKT

58 301-00-78
58 301-00-61
email: sekretariat@zsrckp.edu.pl


Wykonanie: newww.pl