(3-letnia szkoła branżowa I stopnia)
Jakie umiejętności zdobywasz podczas zajęć?
- obsługiwanie sprzętu, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej,
- kontrola jakości surowców i potraw,
- przygotowywanie potraw i napojów,
- wykańczanie i dekorowanie potraw,
- przygotowywanie ciast i deserów,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie kucharza?
- wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
- zasady żywienia
- język obcy zawodowy
- działalność gospodarcza
- pracownia gastronomiczna
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
- TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie?
Dobra organizacja pracy, wyczucie smaku, zmysł estetyczny, komunikatywność.
Dlaczego warto wybrać zawód kucharza w Zespole Szkół Rolniczych CKP w Rusocinie?
- zajęcia teoretyczne oraz praktyczne prowadzone są w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach na terenie szkoły
- bogata oferta zajęć pozalekcyjnych – wycieczki dydaktyczne, kółka zainteresowań,
- rozwijanie umiejętności zawodowych podczas organizacji o obsługi imprez zewnętrznych, bankietów itp.,
- internat,