Technik Żywienia i usług gastronomicznych

(5-letnie technikum)

 To idealny zawód, stworzony dla osób interesujących się sztuką kulinarną oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i realizacją usług gastronomicznych.

Jakie umiejętności zdobywasz podczas zajęć?

  • ocenianie jakości żywności,
  • sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • przygotowywanie i dekoracja potraw oraz napojów,
  • stosowanie receptur gastronomicznych,
  • układanie i ocena jadłospisów,
  • ekspedycja potraw i napojów,
  • planowanie, organizowanie i realizacja usług gastronomicznych,
  • organizacja imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • fachowa i kompleksowa obsługa klienta,
  • prawidłowe układanie jadłospisów, również dla osób ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi,
  • funkcjonalna i estetyczna aranżacja stołów,
  • planowanie i kalkulowanie kosztów produkcji,
  • wykorzystywanie nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
  • przechowywanie i utrwalanie żywności,

Jakich przedmiotów teoretycznych będziesz się uczyć w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?  

  • bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii,
  • wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych,
  • technologia gastronomiczna,
  • zasady żywienia człowieka i dietetyka,
  • język angielski w branży gastronomicznej,
  • planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej,
  • usługi gastronomiczne.

Jakich przedmiotów praktycznych będziesz się uczyć?

  • pracownia technologii gastronomicznej,
  • pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii,
  • pracownia usług i obsługi konsumenta.

Szkoła posiada profesjonalnie wyposażone pracownie gastronomiczne. Nauka na tym kierunku pozwoli uzyskać kwalifikacje do pracy w obiektach gastronomicznych.

 Jakie zdobywasz kwalifikacje?

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony:

  • w hotelach,
  • w pensjonatach,
  • ośrodkach wczasowych,
  • na promach pasażerskich,
  • pływających hotelach,
  • restauracjach,
  • barach,
  • kawiarniach
  • firmach cateringowych

 

ADRES

Zespół Szkół Rolniczych
Centrum Kształcenia Praktycznego
im. Macieja Rataja
Rusocin, ul. M. Rataja 12
83-031 Łęgowo

 

KONTAKT

58 301-00-78
58 301-00-61
email: sekretariat@zsrckp.edu.pl


Wykonanie: newww.pl