(5-letnie technikum)
To idealny zawód, stworzony dla osób interesujących się sztuką kulinarną oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i realizacją usług gastronomicznych.
Jakie umiejętności zdobywasz podczas zajęć?
- ocenianie jakości żywności,
- sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- przygotowywanie i dekoracja potraw oraz napojów,
- stosowanie receptur gastronomicznych,
- układanie i ocena jadłospisów,
- ekspedycja potraw i napojów,
- planowanie, organizowanie i realizacja usług gastronomicznych,
- organizacja imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- fachowa i kompleksowa obsługa klienta,
- prawidłowe układanie jadłospisów, również dla osób ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi,
- funkcjonalna i estetyczna aranżacja stołów,
- planowanie i kalkulowanie kosztów produkcji,
- wykorzystywanie nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
- przechowywanie i utrwalanie żywności,
Jakich przedmiotów teoretycznych będziesz się uczyć w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?
- bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii,
- wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych,
- technologia gastronomiczna,
- zasady żywienia człowieka i dietetyka,
- język angielski w branży gastronomicznej,
- planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej,
- usługi gastronomiczne.
Jakich przedmiotów praktycznych będziesz się uczyć?
- pracownia technologii gastronomicznej,
- pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii,
- pracownia usług i obsługi konsumenta.
Szkoła posiada profesjonalnie wyposażone pracownie gastronomiczne. Nauka na tym kierunku pozwoli uzyskać kwalifikacje do pracy w obiektach gastronomicznych.
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony:
- w hotelach,
- w pensjonatach,
- ośrodkach wczasowych,
- na promach pasażerskich,
- pływających hotelach,
- restauracjach,
- barach,
- kawiarniach
- firmach cateringowych